HOPE:n 11.kongressi Poznanissa Puolassa 14.-18.5.2018

WP_20180517_19_06_39_Pro

Sairaalaopetuksen kansainvälinen kongressi pidetään parin vuoden välein. Vuoden 2018 kongressi pidettiin Poznanissa Puolassa. Aiheena oli ”Equal education in Hospital schools. How to put a stop to exclusion of sick children and their families?”

HOPE on kansainvälinen sairaalaopetuksen järjestö ( Hospital Organisation of Pedagogues in Europe).

Kongressiin osallistui 215 sairaalaopetuksen opettajaa ja muita alan asiantuntijoita kolmesta kymmenestä maasta, Euroopasta ja sen ulkopuolelta. Osallistujia oli Armeniasta, Itävallasta, Australiasta, Valko-Venäjältä, Belgiasta, Bulgariasta, Kolumbiasta, Kroatiasta, Tanskasta, Virosta, Suomesta, Saksasta, Kreikasta, Unkarista, Irlannista, Israelista, Italiasta, Luxemburgista, Alankomaista, Norjasta, Uudesta Seelannista, Puolasta, Romaniasta, Venäjältä, Slovakiasta, Sloveniasta, Ruotsista, Espanjasta, Sveitsistä ja Iso-Britanniasta.

Suomesta oli osallistujia Kuopiosta, Oulusta ja Tampereelta – mukana myös uusia osallistujia. Hyvä porukka!

Kongressissa oli 16 luentoa ja 33 työpajaa. Oulun sairaalakoulun osallistujat pitivät oman työpajansa. Abstraktit löytyvät http://hope2018.pl/.  Jos olet HOPE:n jäsen, pääset seuraamaan myös ajankohtaisia asioita jäsensivuilta, jossa julkaistaan mm. uutislehteä. Muuten sivusto on avoinna muillekin.

WP_20180516_16_03_11_Pro

Kongressi alkoi HOPE:n komitean jäsenten kokouksella kahtena päivänä ennen kongressia. Varsinainen kongressi alkoi kouluvierailuilla, joihin puolalaiset kollegamme olivat todella panostaneet. Saimme tutustua useisiin kohteisiin, joissa olimme todella tervetulleita. Jokainen osallistuja sai mukaan myös opettajien ja oppilaiden istuttamat lemmikit. Pääsin tutustumaan lastensairaalan eri osastoihin ja sairaalakouluun, mm. lastentautien syöpäosastoon ja lisäksi myös lastenpsykiatrian osastoon ja koulun toimintaan. Järjestäjät olivat rekrytoineet sairaalakoulujen opettajien lisäksi useita opiskelijoita oppaiksi ja avustajiksi, joten tutustumiskäynnit ja avunsaanti sujuivat hyvin koko kongressin ajan. Sairaalakouluvierailuilla oppilaat esittivät ohjelmaa ja saimme tavata oppilaita, opettajia ja hoitajia. Erityisen mielenkiinnon kohteeksi tuli värikäs satukärry, Bajkowóz, joka on suunniteltu sairaalakouluja varten. Satukärry toimii yhtä hyvin lastenkirjastona kuin nukketeatterina. Lastenkirjallisuus oli monipuolista ja lukeminen vaikutti olevan hyvin keskeinen aktiviteetti sairaalaopetuksessa.

Kongressin aiheet sisälsivät teoriaa, hyviä käytäntöjä, luovuutta ja myös kannanottoja ja pohdiskelua sairaan lapsen/nuoren oikeudesta opiskeluun maasta riippumatta. HOPE Charter, HOPE:n peruskirja on käännetty 26 kielelle ja löydettävissä HOPE:n kotisivuilta www.hospitalteachers.eu .

Norjalaiset kollegat esittelivät avatarta, Suomeenkin rantautunutta robottia kotona tapahtuvaa opiskelua varten, Dublin nuorisopsykiatrian opetusratkaisuja ja yhteistyötä, Lontoo Well being-hanketta ja yhteisöllistä taidepainotteista työpajaa muutamia mainitakseni. Toista kertaa kongressiin osallistujina olivat moskovalaiset sairaalaopetuksen asiantuntijat, jotka esittelivät uuden teknologian ratkaisuja sairaalaopetuksessa. He ovat järjestäneet parina vuonna sairaalaopetuksen seminaarin Moskovassa, jonne myös muiden maiden kollegat ovat tervetulleita.

Kaikissa esityksissä ja työpajoissa näkyi sairaalaopettajien ja asiantuntijoiden sitoutuminen työhön, monipuoliseen yhteistyöhön ja oppilaskeskeiseen työskentelyyn. Kongressipaikka NOVOTEL-hotelli antoi oivallisen mahdollisuuden vaihtaa hyviä kokemuksia ja ajatuksia, kehittää uusia yhteistyömuotoja ja tutustua eri maitten kollegoihin. Ohjelma oli tiivis ja monipuolinen. Sosiaalinen ohjelma keskittyi puolestaan eri puolille kaupunkia järjestettyihin tapahtumiin. Poznan on viehättävä kaupunki, sää oli hyvin lämmin ja ihmiset sydämellisiä.

Kansainvälinen yhteistyö on jatkunut monissa maissa ja kouluissa kansainvälisinä yhteistyöhankkeina. Suomessa EU:n Erasmus+ – hankkeista vastaa Opetushallituksen kansainvälinen keskus Cimo www.cimo.fi . Cimon kotisivuilta löytyy monipuolista tietoa koulujen välisistä hankkeista, hakuajoista ja hakuohjeista. Suosittelen lämpimästi!  Lisätietoja saat myös minulta ja oululaisilta kollegoilta, joilla on alkanut uusi kansainvälinen hanke.

WP_20180516_15_53_03_Pro

HOPE:n komitean jäsenten ja hallituksen kokouksessa käsiteltiin eri maiden sairaalaopetuksen kuulumiset, HOPE:n tapahtumia, kongresseja, seminaareja ja työpajoja, tiedotuslehden ja kotisivujen sisältöä ja toimitusta, sääntöjä, jäsenasioita, talousasioita ja muita ajankohtaisia asioita. Lisätietoja HOPE:n toiminnasta ja jäseneksi liittymisestä löytyy HOPE:n kotisivuilta www.hospitalteachers.eu . Mm. kongresseihin voi osallistua myös ei-jäsenet.

Poznanin kongressin lopuksi oli HOPE:n yleiskokous. HOPE:n hallituksen puheenjohtajana jatkaa Jan Haverkate Alankomaista, varapuheenjohtaja Anja de Jong, samoin Alankomaista, apulaissihteeri Katarzyna Wilucka-Haczkowska Puolasta (kongressin järjestäjä) ja rahastonhoitaja Fergal Mc Namara Irlannista. Lisäksi hallitukseen kuuluu sihteeri Kim Davies Iso-Britanniasta.

Seuraava HOPE:n kongressi pidetään Tallinnassa keväällä 2020. Aiheena on ”The HEART of Teaching”. Virolaiset kollegamme toivottivat meidät lämpimästi tervetulleiksi kongressiin! Siispä menoksi!

Riitta Launis
HOPE:n komitean jäsen
0408236738
riitta.launis@tampere.fi

 

Related Posts